Places

Oregon: We Love Dreamers
De toplocaties van Wie is de Mol 


Het aftellen
 tot de grote finale van Wie is de Mol is begonnen. Over minder dan een week weten we wie zich daar, bij Sparks Lake in Oregon, de winnaar, de verliezer of de Mol mag noemen. Er werd dit seizoen weer een spannend spel gespeeld, maar eigenlijk is het programma alleen al het kijken waard vanwege de mooie plaatjes. Vergeet de WK’s en EK’s: een betere reclame voor je land dan Wie is de Mol is er niet.

Want, even eerlijk, de staat Oregon in de Verenigde Staten is nou niet meteen het eerste wat in je op komt als reisbestemming. Wekelijks een uurtje kijken naar Wie is de Mol kan dat zomaar veranderen. Wie is de Mol betekent prachtbestemmingen met dito filmmuziek op de achtergrond. Genieten dus. Van Australië tot IJsland en Zuid-Afrika tot Japan. Je avonturiers hart gaat er thuis op de bank behoorlijk snel van kloppen.

Oregon: The Beaver State

Dit jaar dus Oregon. Een staat die ‘We Love Dreamers’, ‘Things Look Different Here’, ‘Pacific Wonderland’ en ‘As Pretty as California, but not as Weird’ als slogans gebruikt, moet wel goede troeven te bieden hebben. Met een ruige kustlijn, bossen, meren, valleien, woestijnland en vulkanische bergtoppen is dat zeker het geval. Oregon komt absoluut op de travel bucket list.

In de voetsporen treden van De Mol? Dit zijn de locaties die ze dit seizoen bezochten:

Trillium Lake (Opdracht: Game On, deel 1)

Trillium Lake ligt in Mount Hood National Forest, een bosrijk berglandschap waar de Mount Hood bovenuit steekt. Deze stratovulkaan is met een hoogte van 3.429 meter de hoogste top in Oregon. Het meer is aangelegd door de staat in de jaren ’60. Daarvoor maakte de locatie deel uit van Barlow Road, een historische weg die onderdeel is van de Oregon Trail.

Trillium Lake Oregon

Trillium Lake

Trillium Lake Oregon

Trillium Lake


Manzanita, Cannon Beach (Opdrachten: Zandlopers & Vuurwerk)

Aan de kust, in het noordwesten van Oregon, vind je Cannon Beach. Dit gebied staat met name bekend om de ruige kustlijn en grote rotsformaties (Haystack Rock, The Needles, Bird Rocks) die opdoemen in de oceaan. Een klein stukje verder naar het noorden loopt Cannon Beach over in Ecola State Park met Indian Beach.

Manzanita Cliffs Oregon

Manzanita

Ecola State Park Cannon Beach Oregon

Ecola State Park, Cannon Beach

Cannon Beach Oregon

Cannon Beach


Oregon Trail (Opdracht: Pony Express)

De ‘Oregon Trail’ loopt van Independence, Missouri dwars door de staten Nebraska, Wyoming en Idaho richting Oregon City. De route is bijna 3.500 kilometer lang en werd te voet of met paard en wagen afgelegd door pioniers vanaf 1843. Zij wilden in het ‘wilde westen’ een nieuw leven opbouwen.  

Oregon Trail

Oregon Trail


Painted Hills (Opdracht: ABC-tje)

John Day Fossil Beds National Monument is gelegen in de John Day River Basin en bestaat uit drie units: Painted Hills, Clarno en Sheep Rock. De Painted Hills zijn één van de zeven wonderen van Oregon. In het park zijn veel belangrijke fossiele vondsten gedaan en kun je miljoenen jaren in de tijd terug kijken door de verschillende lagen gesteente die elk voor een ander geologisch tijdperk staan. 

Painted Hills Oregon

Painted Hills

Painted Hills Oregon

Painted Hills


Fort Rock (Opdrachten: Fort Rock, Moltown)

Fort Rock is een ring van van basalt gesteente, die waarschijnlijk is ontstaan door een vulkanische uitbarsting onder een meer. Ze schatten dat dit 50.000-100.000 jaar geleden heeft plaatsgevonden. De ring is maar liefst 60 meter hoog en heeft een diameter van 1.360 meter. Vlakbij de rots kun je Fort Rock Valley Historical Homestead Museum bezoeken. Hier zijn gebouwen uit de omgeving van Fort Rock bij elkaar gebracht om de geschiedenis en cultuur van het homestead-era (ca. 1912) te behouden.

Fort Rock Oregon

Fort Rock

Fort Rock Oregon

Fort Rock

Fort Rock Village Oregon

Fort Rock Homestead Village Museum


Sparks Lake (Finale)

Sparks Lake ligt vlakbij Bend, Oregon en is vernoemd naar de ranger Lige Sparks. Vanaf het meer heb je uitzicht op diverse gebergtes zoals Three Sisters, Broken Top en Mount Bachelor.

Sparks Lake Oregon

Sparks Lake

Sparks Lake Oregon

Sparks Lake

Sparks Lake Oregon

Sparks Lake


Meer zien van Oregon?

Wil je meer locaties bekijken? De complete lijst met locaties en opdrachten per aflevering kun je vinden op de officiële website van Wie is de Mol. Of gebruik de onderstaande kaart (log rechtsboven in met je Google account om de locaties van Wie is de Mol te zien):


Door: Kim Waninge – 4 maart 2017
Bron: wieisdemol.avrotros.nl, Pinterest