Lifestyle

Reis het geluk achterna: dit zijn de gelukkigste landen ter wereld


We mogen ons gelukkig prijzen: Nederland staat dit jaar op nummer 6 in de lijst van de gelukkigste landen ter wereld. Daarmee zijn we weer een plekje gelukkiger dan vorig jaar. De Verenigde Naties heeft 20 maart uitgeroepen tot Internationale Dag van het Geluk. En dus kwam, niet geheel toevallig, vandaag het World Happiness Report 2017 uit.

Meer geluk in Noorwegen dan in ‘Hygge land’ Denemarken

Voor het rapport onderzoeken ze per land factoren als gelijke verdeling van welvaart, sociale verbondenheid, vertrouwen in de samenleving en de overheid, de kwaliteit van zorg en vrijheid. De top 10 van het World Happiness Report ziet er vrijwel elk jaar hetzelfde uit. Opvallend is dat het land van de hygge, Denemarken vrijwel altijd hoog scoort in de lijst, maar dit jaar is ingehaald door Noorwegen. Dit land stond vorig jaar nog op nummer 4:

2016 versus 2017
1 Denemarken | Noorwegen
2 Zwitserland | Denemarken
3 IJsland

4 Noorwegen | Zwitserland
5 Finland

6 Canada | Nederland
7 Nederland | Canada
8 Nieuw-Zeeland

9 Australië
10 Zweden

Geluk in Noorwegen

Noorwegen

Geluk in Denemarken

Denemarken


Wil je gelukkige mensen tegenkomen op reis, dan kun je deze lijst dus overnemen als travel bucket list. Maar misschien wordt het hier wel interessant: bij mij stonden 8 van de 10 landen al hoog op mijn vanlife lijstje. Nederland en Zwitserland zouden in mijn geval plaats maken voor de Verenigde Staten (14) en Ierland / Verenigd Koninkrijk (15 en 19). En daarin blijk ik niet de enige. Via de website Ranker.com kun je stemmen op allerlei zinnige en onzinnige lijstjes. In de categorieën ‘Best countries for Camping’ en ‘Best countries for Hiking’ kwamen er de volgende lijstjes uit:

Camping
1 IJsland
2 Canada
3 Noorwegen
4 Zweden
5 Denemarken
6 Duitsland
7 Oostenrijk
8 Australië
9 Nieuw-Zeeland
10 Wales

Hiking
1 Zwitserland
2 Duitsland
3 Nieuw-Zeeland
4 Australië
5 IJsland
6 Zweden
7 Canada
8 Schotland
9 Ierland
10 Spanje

Bij road trips wordt naast de Verenigde Staten en Canada ook Ierland veel genoemd.

Geluk in IJsland, ©Brett Rijsdijk

IJsland, ©Brett Rijsdijk

Geluk in Zwitserland

Zwitserland

Geluk in Finland

Finland


De ingrediënten voor geluk

Waar zit hem dat nou in, dat de avontuurlijke, ‘into the wild’ reiziger juist deze gelukkigste landen verkiest boven bijvoorbeeld de wonderschone natuur van Argentinië of Japan? Het is lastig om daar harde conclusies aan te verbinden, omdat iedereen zijn eigen redenen zal hebben. Toch zijn er naast bijvoorbeeld welvaart andere interessante punten die de top 10-landen met elkaar gemeen hebben: ligging en levensfilosofie.

No rain, no rainbows

Geografisch gezien liggen de landen ongeveer op dezelfde afstand van de evenaar. Hierdoor vind je er een gematigd klimaat: een zeeklimaat of landklimaat waar het niet extreem warm of koud is. Er valt het hele jaar door (of een deel daarvan) neerslag, waardoor je er veel loof- en naaldwoud tegenkomt: de ongerepte natuur is perfect voor kampeerders en hikers. Op het gebied van wildlife vind je er onder andere wolven, beren, vossen, uilen, bevers en verschillende hertachtigen.

Daarnaast – even een lesje platentektoniek – is het opmerkelijk dat er op Nieuw-Zeeland en het westen van Canada en de VS (Ring of Fire) na geen breuklijnen te vinden zijn in deze landen. Je hebt er dus niet zo snel last van bijvoorbeeld aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Bovendien zijn er relatief weinig andere rampen met betrekking tot het klimaat (orkanen, tsunami’s). En dat is best fijn, want dat wil je niet als je voor je tentje bij het kampvuur marshmallows roostert.

Note: Wist je dat Groenland, IJsland en een deel van Canada ooit (in de tijd van Pangea) aan Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk vast geplakt zaten?

Geluk in Nederland

Nederland (Veluwe)

Geluk in Canada

Canada

Geluk in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland

 

“Happiness is something that multiplies when it is divided.” – Paulo Coelho

Mindset

De Denen hebben Hygge, de Zweden doen aan Lagom en Down Under kennen ze laid-back. Deze levensstijlen zijn niet volledig identiek, maar hebben wel gemeen dat we vooral niet te druk moeten doen en ons eens goed moeten afvragen wat ons nou gelukkig maakt. Niet alles draait om werk, succes, doelen halen en geld verdienen. Een avond onder de sterren, met de mensen die veel voor ons betekenen, een fles wijn, een gitaar en mooie verhalen: dàt is geluk.

Bekijk hier het complete World Happiness 2017 rapport.

Geluk in Australië

Australië

Geluk in Zweden

Zweden


Grappig detail: voor het eten hoef je niet naar de bovenstaande landen te reizen. Die lijst ziet er compleet anders uit. Eigenlijk een beetje zoals de keuze die je hebt wanneer je uit eten gaat of iets thuis laat bezorgen. Wordt het de Griek of de Italiaan, of toch tapas of sushi? Van 1 tot 10: Italië, Frankrijk, India, Spanje, Japan, Griekenland, Mexico, China, Thailand, Duitsland.

Door: Kim Waninge – 20 maart 2017
Bron: World Happiness Report 2017, Pinterest